keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Wanhoja kirjeitä 4. Saarnaaja Paavali Ervastin kirje Kalle Wilkmanille 11.4.1896


Kirje on lähetetty Virginiasta Minnesotasta. Se on julkaistu alkuaan (1907) Leonard Typön kirjassa "Kirjeitä wirwoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä".
------------------

11 päiwä huhtikuuta 1896




Kallis ja rakkaaseen muistoon jäänyt weljeni Kalle Wilkman[1]. Jumalan rauha sydämessäsi hallitkoon, johon kutsuttu olet. Tämän kautta lähestyn sinua täältä kaukaiselta maalta[2] ja tietää annan, että hywin olen woinut sekä sielun että ruumiin puolesta. Kyllä on hauska täälläkin nähdä Jumalan suuri töitä. Nyt olen kulkenut täällä Minnesotan waltiossa 3 kuukautta ja rauhan ewankeliumilla on ollut erittäin sydämiä sulaawa ja woittawa woima. Nuorta kansaa on paljon tullut maailman waltakunnasta Jumalan rakkaan Pojan waltakuntaan ja eläwän Herran Jesuksen tuntemiseen. Kyllä täällä rauha kaswaa ja lisääntyy kuin wesi wuorella sulaneesta lumesta. Aika on tullut Herralla armahtaa Ameriikan Siionia. Ole sinäkin rakas weli hywässä turwassa Kaikkiwaltiaan warjeluksessa. Jumala rakas Isämme antakoon werisen taiwaan kasteen kastella kallista peltowainiota siellä ja täällä ja antakoon woiton auringon lämmittää kylmiä rintojamme, että kaikki matalat matkamiehet woisiwat nostaa päätään ylös iloisessa toiwossa, että taiwaan kellot pian soiwat ja monissa murheissa rasiettu morsian kutsutaan ijankaikkiseen hääsaliin ja woitonkruunulla kruunataan, jolloin hän on jo unhottanut kaikki matkan waiwat. Jää nyt hywästi sen suuren Israelin paimenen haltuun, jonka Jumala on kuolleista jälleen tuottanut Ijankaikkisen testamentin weren kautta. Sano minulta rakkaita terweisiä Helsingin kristityille, joita satut kohtaamaan. Hellä muisto on minulle jäänyt Helsingin Jumalan lapsista, joita en woi tässä nimeltään luetella. Ole itse perheesi kanssa minulta rakkaasti terwehditty. Sano erittäin minun tyerweiseni sen talon isännälle ja emännälle, jotka hoitiwat minua kuin rakasta lastaan. Jumala rakas isä palkitsee heidän ja teidän rakkautenne loppumattomalla autuudella.

Paawali Erwasti




[1] Kyseessä on helsinkiläinen saarnaaja, muurari ja rakennusmestari Kalle Wilkman (1844 – 1914), jolla oli merkittävä rooli lestadiolaisuuden leviämisessä mm. Päijät-Hämeeseen. Hänellä oli tiiviit yhteydet Kittilän lestadiolaissaarnaajiin ja hän vieraili siellä usein. Hajaannuksessa hän liittyi uusheräykseen. Raittila 1967, no 548.
[2] Ervasti oli toisella Amerikan matkallaan, joka alkoi joulukuussa 1895 ja päättyi lokakuussa 1896.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...