torstai 25. huhtikuuta 2019

Millainen mies oli Juho Takkinen?


Minulta on moni kysellyt, löytyykö esikoislestadiolaisuuden perinteessä todella korkealle nostetusta  saarnaajasta Juho Takkisesta valokuvaa. Olen joutunut vastaamaan, etten ole sellaista nähnyt enkä missään yhteydessä kuullut sellaisen olemassaolosta. Jonkinlaisen käsityksen hänen ulkoisesta olemuksestaan saa kyllä Yhdysvaltain passiviraston arkistosta. Takkinen jätti 21.11.1887 yllä kuvassa olevan anomuksen Yhdysvaltain passin saamiseksi Euroopan matkaansa varten. Hän oli siis ottanut Yhdysvaltain kansalaisuuden ja vannonut uskollisuudenvalansa uudelle kotimaalleen. Passianomuksen mukaan Takkinen oli korkeaotsainen, sinisilmäinen ja ruskeatukkainen. Takkisen nenä ja suu olivat keskikokoiset. Hän oli pienileukainen, pyöreäkasvoinen ja ihonväriltään punakka. Takkinen oli varsin pienikokoinen, sillä pituutta hänellä oli viisi jalkaa ja kaksi tuumaa eli 157,5 senttiä.

Siis varsin vaatimaton oli tämän herätysliikejohtajan ja Calumetin apostolisluterilaisen seurakunnan papin ulkoinen olemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...