tiistai 5. maaliskuuta 2019

Kun Ruotsin kuningatar otti vastaan synninpäästön lestadiolaispapilta

Lestadiolaisen herätysliikkeen johto siirtyi perustajansa kuoleman jälkeen maallikkosaarnaajien käsiin. Suomessa herätykseen liittyi 1800-luvulla ainakin 19 pappia ja lisäksi muutamalla muullakin pappiskoulutuksen saaneella oli lyhytaikainen myönteinen kosketus liikkeeseen. Sen sijaan Ruotsissa ainoastaan yksi pappi oli selkeästi mukana lestadiolaisten toiminnassa. Ruotsin Ylitorniolla syntynyt Pehr Olof Grape (1844 - 1901) oli lestadiolaistunut vuonna 1868. Hänet vihittiin papiksi 12.2.1868 Tukholmassa. Grape oli Hietaniemellä komministerinä 1868 - 1879, Ruotsin Ylitornion kirkkoherrana 1879 - 1894 ja Haaparannan kirkkoherrana 1894 -1901. Tämän lisäksi Grape Tornionlaakso kouluntarkastajana vuodet 1881 - 1901 ja toimi lääninrovastina vuodet 1890 - 1901.  Kouluntarkastajan roolissa hän kiersi ahkerasti Ruotsin puolella Tornionjokilaaksossa ja piti samalla raamatunselityksiä. Grapen toiminta kouluntarkastajana, jossa hän ajoi ruotsinkielisen koululaitoksen leviämistä suomenkielisille seuduille Tornionjokilaaksoon, herätti myös arvostelua. Grape avioitui 24.1.1869 rovasti Albert Heikelin tyttären Anna Kristina Heikelin kanssa. Hän oli siis lestadiolaispappien Karl Abiel ja Oskar Immanuel Heikelin lanko. Pehr Olof Grapella oli 1880-luvulta alkaen luottamuksellinen ja tiivis suhde Lapska Missionens Vänner-yhdistykseen sekä oman hiippakuntansa johtoon. Lestadiolaisessa herätysliikkeessä Grapella oli lämmin ystävyyssuhde ennen kaikkea saarnaaja Erkki Antti Juhonpietiin. Sen sijaan ns. länsilestadiolaisuudessa hänet nähtiin yhdessä pastori Aatu Laitisen ja lähetysjohtaja, saarnaaja August Lundbergin ohella herätyksen "vesittäjänä".

Rauhan Sana- lehdessä oli vuonna 1984 laaja saarnaaja Iisak Ailin muistelu kirkkoherra Pehr Olof Grapesta. Siinä oli myös kuvaus Ruotsin kuninkaan ja kuningattaren tapaamisesta Tukholmassa Pehr Olof Grapen kanssa. Tarinan mukaan Ruotsin kuningatar olis pyytänyt synninpäästöä Pehr Olof Grapelta, joka sen myös hänelle julisti. Myös kuningas liikuttui tapahtumasta niin, että kyyneleet valuivat hänen poskillaan. Kuningas ei kuitenkaan itse pyytänyt synninpäästöä. Iisak Ailin mukaan tapahtumasta kertoi rovasti Grape itse hänen vanhemmilleen.

Alla kyseinen muistelu:

Rauhan Sana 9/1984

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...