Pudasjärven lestadiolainen kirkkoherra Viktor Alfred Wirkkula haki vuonna 1895 avoimeksi tullutta Haukiputaan kirkkoherran virkaa. Hän sai äänestyksessä selvästi enemmän ääniä kuin vastaehdokas, heränneisiin lukeutunut L. A. Malmberg. Malmbergin kannattajat valittivat vaalista ja tuomiokapituli mitätöi vaalin. Kuitenkin myös uusi vaali oli Wirkkulalle voitollinen.
Wirkkulan vastustajat eivät lannistuneet. Uuden valituksen perusteeksi vedettiin Wirkkulan lestadiolainen hengellisyys. Sitä väitettiin kirkon tunnustuksen vastaiseksi ja johtaneen monissa seurakunnissa epäjärjestykseen. Tuomiokapituli päätti tutkia Wirkkulan uskonkäsityksen. Järjestettiin laaja, peräti 63 todistajan kuulustelu kaksilla Pudasjärven käräjillä vuosina 1898–1899 ja Oulun raastuvassa 1898. Todistukset olivat sekä myönteisiä että Wirkkulaa arvostelevia. Hänen todistettiin olevan lestadiolainen ja saarnaavan synnit anteeksi ”Jeesuksen nimessä ja veressä”, mutta se jäi todistamatta, miten opetus poikkesi kirkon opista.
Tuomiokapitulin päätös oli, että Wirkkulan lestadiolaisuus oli näytetty toteen. Koska lestadiolaisuus oli lahko, ei siihen kuuluvaa ei voi nimittää Haukiputaan kirkkoherraksi. Virkaan nimitettiin pastori Malmberg. Wirkkula kannattajineen valitti päätöksestä senaattiin. Se totesi jääneen näyttämättä toteen, miten Wirkkulan opetus poikkeaisi Raamatusta ja kirkon tunnustuksesta. Senaatti kumosikin tuomiokapitulin päätöksen ja nimitti Wirkkulan Haukiputaan kirkkoherran virkaan 1.4.1901 alkaen. Tässä välissä myös hiippakunnan piispa oli vaihtunut ja tuomiokapitulin asenne lestadiolaisuuteen lientynyt.
Alla olevassa kirjeessä Karl Abiel Heikel puolustaa voimakkaasti ystäväänsä Wirkkulaa. Taistelu Wirkkulan kohtalosta tapahtui samaan aikaan, kun lestadiolaisuus oli syvässä kriisissä ja hajosi lopulta kolmeen ryhmään. Hajaannuksessa Heikel ja Wirkkula valitsivat eri ryhmittymät, Heikel uusheräyksen ja Wirkkula vanhoillislestadiolaisuuden. Heikelin lausunnon perusteella molemmat kuitenkin jakoivat avaran seurakuntakäsityksen ja torjuivat eksklusiivisuuden.
Kannattaa lukea myös kirjeessä oleva linkki Louhi-lehden kuvaukseen Wirkkulan asian käsittelystä oikeudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti