maanantai 15. huhtikuuta 2019

Lannavaaran kokouksen julkilausuma 1912

Saarnaajat Johan Petter Vikman (Ylirova), August Lundberg, Lars Larsson Palo ja Olli Kamo (Norjasta) Lannavaarassa.
Kuva: Kiruna stads bildarkiv.
Suomessa pidettiin lestadiolaisryhmien sovintokokous maaliskuussavuonna 1911, joka kutistui uusheräyksen ja vanhoillisuuden väliseksi. Alunperin suopeasti suhtautuneet Suomen esikoisuuden johtavat saarnaajat eivät saapuneet kokoukseen Ruotsin Lapin vanhimpien vastustuksen vuoksi. Esikoisten epävirallisena edustajana kokouksessa oli tosin oululainen rakennusmestari Abraham Tikkanen. Myös Pohjois-Ruotsin lestadiolaisten keskuudessa oli sovintopyrkimyksiä vuosina 1910 - 1911. Aktiivinen osapuoli näissä oli itälestadiolaisuus. Esikoislestadiolaiset kieltäytyivät saapumasta mihinkään sovintokokouksiin, vaan he edellyttivät itälestadiolaisilta nöyrtymistä parannukseen. Niinpä Lannavaaraan kokontuneet itälestadiolaiset saarnaajat antoivat oheisen julkilausuman



Hajalla asuvaisille Jumalan lapsille Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Amerikassa.



Mutamissa paikoissa on Jumalan sana vaikuttanut kauniit sovinot ja riitaisuuksia on hautattu anteeksi antamisen pohjattomaan mereen.
            Olemme rakkaudella pyydäneet Gellivaaran saarnajat tulla meidän kanssamme sovintokokoukseen keskustelemaan, kuinka voisi sovintoa tulla ikävästä riitasta, mutta he ovat jyrkään kieltäneet, ettei he tule mihinkään sovintokokoukseen, vaan kehoittavat meidät tulla katuvaisina paranusta tekemään. Koska olemme pyhän Raamatun mukaan vakutetut siitä, että olemme raketut profetain, evangelistain, apostoliten, Lutheruksen, Laestadiuksen, Raataman, Erkki Antin, Nikkari Tuoman ynnä muiden kalliten opettajain puhtan opin perustuksen päälle, niin emme ole voineet lähteä yksipuolisiin riita kokouksiin josta ei ole mittään hyvä odotettava.
            Paljon on kristityitä tässä kokouksessa ja ympäristössä jotka sydämen kaipavaisella rakkaudella muistavat sitä aikaa koska rakas veljemme Laitinen Raatama vanhuksen kanssa vuosittain  tuli tähän kokoukseen, kauvas siirtymisen tähden ei ole Laitinen voinut  viime aikoina saapua tänne, mutta koska hänen toimittama lehdessänsä on aina ollut hänen kirjoituksiansa, niin ovat ne saataneet tytyä siihen niin kuin hän olisi läsnä, mutta nyt on ylhäinen murhe siitä, että väli rakkan opettajan kanssa on katkenut, koska hän meidän tietämättä heitti Armon Sanoman toimittamisen pois, ja me rakkaudella vielä kaipamme hänen kirjoituksiansa.
Lannavaarassa ja Sopperossa 1/3 1912
Aug. Lundberg Lannavara,  Oluf Koskamo Norge, Johani Rautio Kaulinranta Ylitornio. Joh. P. Vikman Engesån Öfverkalix, L.G.Larsson Palo Ullatti Gellivara, Vilhelm Lehtipalo Täräntö, Johani Sirkanmaa Enontekiä, E.Tobias Larsson Gellivara, N.P.Olofsson Kuusihuornanen Gellivara, Karl Aidan taus Saivomuotka, E.Isakson Soppero, Isak Isakson.

Lähde: August Lundbergin kokoelma, Lannavaara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...