tiistai 16. huhtikuuta 2019

Päivämies 25.1.1962. Vetoomus, etteivät vanhoillislestadiolaiset antaisi ääniänsä eduskuntavaaleissa äärivasemmistolle


Päivämies-lehdessä oli tammikuussa 1962 lähestyvien eduskuntavaalien takia voimakas kannotto sen puolesta, etteivät vanhoillislestadiolaiset missään tapauksessa äänestäisi äärivasemmistoa. Huolimatta siitä, että vanhoillislestadiolaisten useat vuosikokoukset olivat torjuneet vasemmiston äänestämisen uskovaiselle sopimattomana, jopa syntinä, sekä sosialidemokraattinen puolue että SKDL saivat ääniä myös herätysliikkeen jäseniltä.  Olipa eduskuntaankin valittu vuonna 1958 SKDL:n kansanedustajaksi nivalalainen vanhoillislestadiolainen Martti Linna (1911 - 2008).


Jumalan kansalle


Kristitty Jumalan kansa on ollut aina rauhallista ja kuuliaista kansaa sille esivallalle, jonka vallan alla se on. Kristityt ovat uskoneet, eitä Jumala on määrännyt heidänkin asumisensa ja valtakuntansa ajat ja rajat (Ap.t. 17: 26) ja hallituksen s.o. esivallan siihen. (Room. 13: 1) Sitä he ovat kunnioittaneet. Sen puolesta he ovat Jumalaa rukoilleet ja kaikkea hyvää hallitukselle ja kansalle toivoneet. (1. Tim. 2: l—3) Vieläpä silloinkin, kun he ovat olleet uskonsa tähden vainotut, jopa kuolemaankin tuomitut. (2. Tim. 3: 14) Sille he ovat veronsa maksaneet (Matt. 17: 24— 27) ja ovat olleet onnellisia, kun ovat saaneet rauhassa ja levossa elää.

Tällaisen tulee olla Jumalan kansan aina. Tällä pahalla maailman ajalla saattaa vihollisemme perkele houkutella Jumalan kansaakin asettamaan esivaltaa ja sen asetuksia vastaan yhtymällä niihin, jotka tahtovat repiä kaiken alas ja rakentaa väkivallalla uuden mielestään paremman. Repiä ja hävittää senkin, mitä jumalaksi ja jumalanpalvelukseksi kutsutaan. (2. Tes. 2: 4) Ei se aate, tai henki, "yhdestäkään jumalasta lukua pidä (välitä), mutta kaikkia vastaan hän itsensä asettaa". (Dan. 11: 37) Ei se kuitenkaan voi ilman jumalaa olla, sillä "jumalaansa Moasimia (oma voima) hän palvelee" (Dan. 11:38), siis omaa voimaa. "Ei muuta johtajaa, ei luojaa, vaan kansa kaikkivaltias." Ei sille aatteelle kelvannut tiibetiläisten Dalai Lamakaan jumalaksi, joka ei mikään jumala ole, mutta jonka ei olisi luullut voivan pahaakaan tehdä, "sillä kaikkia vastaan hän itsensä koroittaa". Tämä aate lupaa paljoa hyvää, lupaa jakaa maat palkaksi niille, jotka häntä auttaa valtaan ja tekee niitä monen herraksi, vieläpä kunnioittaakin heitä kullalla ja hopealla" (jae 38), ei omastaan mutta muiden omasta. Mitä siitä olisi hyötyä, vaikka saisi koko maailman omakseen ja vaikka kuinka monen herrana saisi olla, kun kuitenkin sielunsa elämän ja rauhan kadottaisi. Kuinka sellaisen aatteen valtaan päästyä ja sitä auttaneena saattaisi sielun rauhaa kantaa ja uskoa Jumalaan? Ei liian uskonnollista meidänkään kansamme enää ole. Pitäisikö se vähä ja viimeinenkin hävittää ja se varmaan hävitettäisiin silloin, kun se aate saisi vallan kansassammekin.

Nyt on taas meidän kansallamme tilaisuus olla tätäkin pahaa vastaan. Ei tarvitse käyttää lihallisia sota-aseita. Saa rauhanomaisin keinoin taistella ja tämänhän pitäisi olla hyvä. On Jumalan kansallakin mahdollisuus antaa äänensä uskovaisille ja luotetuille eduskuntaehdokkaille. Auttaa meillekin Jumalan antamaa rakkaan isiemme maan lakien ja asetusten laadintaan ja asioiden hoitoon henkilöltä, jotka tahtovat toimia ja tehdä niin, että se kelpaisi Jumalalla ja olisi kansamme parhaaksi. Olisi rauha kaikkien kanssa ja ennen kaikkea olisi vapaus uskoa ja rauhassa uskoaan harjoittaa. Olisi syytä rukoilla Jumalaa nytkin, että kansamme ymmärtäisi olla pahaa vastaan.

Itsekullakin ammattiryhmänä on oikeus hoitaa omia asioitaan vapaassa maassa, mutta ei sovi polkea lokaan niitä pyhiä arvoja, joita meille on antanut Jumala. Sellaisten arvojen hävittäjänä on SKDL meidän maassamme. Karta sitä ja ellet sitä karta, niin tiedä, että silloin et kunnioita Jumalaa vaan perkelettä. Kuinka voit palvella kahta herraa?
Eino RimpiläinenPäivämies  Pääkirjoitus   Oulu 25. 1. 62

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...