maanantai 15. huhtikuuta 2019

August Lundbergin kiertokirje saarnaajille lestadiolaisryhmien sovintokokouksesta

Länsilestadiolainen Stockelin perhe Jukkasjärven Kattuvuomasssa kotinsa portailla 1900-luvun alussa.
Kuva: Kiruna stads bildarkiv
Ruotsin itälestadiolaisten johtava saarnaaja August Lundberg tapasi esikoislestadiolaisten johtajan saarnaaja Peder Olsen Fjelldalin (Meri-Pietari)  joulukuussa 1912. Hän yritti saada Meri-Pietarin muuttamaan kielteistä asennettaan lestadiolaisryhmien sovintokokoukselle. Yritys kuitenkin epäonnistui. August Lundberg lähetti tämän jälkeen itälestadiolaisille saarnaajille oheisen kiertokirjeen

Cirkulär till predikanterna om försoningsmöte mellan öst och väst


Joulukuun 18 päivä 1912 kävi allekirjoittanut Peder Olsen Fjelldalin tykönä Norgassa sitä vasten, että saada sovinto kokouksen toimeen. Asetin hänen silmänsä eteen, kuinka surkea se on, että on riita ja tuomio Jumalan lasten välissä, että kymmenen tuhansia ihmissieluja mene hukkaan tämän riidankautta ja itse perkele mahtanee oikein nauraa kuin kristityt tuomitsevat toisiansa, jonka tähden se olisi paras, että niin hopusti kuin mahdollista hommata sovintoa ja sitte ruveta kahdenkertaisilla yhdistetyillä voimilla työtä tekemään sielujen autuuden päälle.
            Peder vastasi siihen: En halua yhtään sovintoa, joka halua sovinto, tuokoon sovintotuomareita, emme saata pittää sovintokokousta ilman sovintotuomaria. Minä vastasin siihen, että olemme Vittangin seurahuonessa sopinet, että koska kaikki meille tunnetut kristityt ovat jommallakummalla puolella ja siis koovin alhaiset niin täytyy Raamattu Lutheruksen, Laestadiuksen ja Raataman kirjoitukset meille olla sovintotuomarit. Pietari väitti se aivan mahdottomaksi ja kielsi puhen koko sovinnosta.

Kirjeen toisella puolella alla oleva raportti ruotsiksi. Suomenkielinen on ollut erillisellä paperilla ja kuului näin:

23 päivä maaliskuuta 1910 kokontui seuravat saarnajat (Laestadialaisia) Vittangin seurahuonessa lännen puolelta Isak Kuoksu, Samuel Vettasjärvi, Isak Niku, Frans Parakka ynnä koko seurahuone täynä lännen kristillisyteen kuuluvia. Idältä oli läsnä Oluf Koskamo ja Aug Lundberg muutaman kumpanin kanssa.                                                     

Neljän tiiman keskustelun jälkeen näytti olevan yksimieleinen tarkoitus, että maaliskuussa 1911 kokontua sovintokokoukseen Vittangin kirkoon, jonka vaarantavainen pappi oli siihen luvannut. Päätös oli 3 eli 4 päivää ensin yhdessä pittää kokousta 2 kertaa päivässä ja joka kokouksessa 1 saarna kumpaiselta puolelta, jonka jälkeen saisi keskustella sovinnonmahdollisuudesta kuin ensin on saarnojen kautta oppineet tuntemaan toisiansa.

Koska lännen saarnaajat halusit ensiin keskustella poissa olevaisten saarnaajitten kanssa asiasta, niin ei saatettu heiden puoleltansa päättää vakaiseksi, vaan lupasivat viimein lokakuussa antaa Lundbergille vastausta tulevatko he sovintokokoukseen Wittangissa maaliskuussa 1911.
Lannavaarassa 5 p. helmikuuta 1911
Aug Lundberg

Lähde: August Lunbergin kokoelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...