maanantai 15. huhtikuuta 2019

August Lundbergin vastauskirje sovintokokouksista länsilestadiolaisten saarnaajille 6.3.1911

Jellivaaran vanha kirkko vuonna 1901. Kuva: Kiruna stads bildarkiv


Saarnajat Saamuel Vettasjärvi, Isak Kuoksu, Isak Niku, Frans Parakka ynnä kumppaninsa kanssa.

Kiitämme preevin etestä ja vastamme siihen: Miksi sanotte, ettei oikea ja väärä ole sopinut, koska kuitenkin apostolitten aikaisessa riidassa ympärileikkauksesta toinen puoli oli väärässä, koska Paavali sanoo heille: Te hullut Galatalaiset! Kuka teidän on vimmanut totuutta uskomasta. Te olette Kristuksen kadottaneet, ja armosta luopuneet. Nämät molemmat puolueet pitivät Jerusalemissa sovintokokousta, Apostolitten teot 15. luku, ja tehtiin täyden sovinon suullisesti ja kirjallisesti. Ette muista, että tässä kristillisyydessä olisi oikea ja väärä sopinut, vaikka se on tapahtunut monta kertaa ja viimein, koska me lähettimme Purnu Joonan Amerikaan ja se saarnasi sovintoa, ja tuli kaunis sovinto, jonka sovinto ette ole kokonansa saattaneet hajottaa, vaikka olette monta vuotta tehneet työtä sen hajottamisen päällä tallella olevaisten kirjoitusten mukkaan, vaan se sovinto on nyt uudistettu. Mitkä vanhimmat ne mahtavat olla, jotka eivät tunne, että te olette riidassa seurakunnan kanssa? Kummalista miksi Meripietari tarvitse kysyä, mistä pittää sopia, vaikka hän on itse kanssanne 11 vuotta väärällä Raamattu vastaa olevalla tuomiolla kristityitä ja seurakuntaa kironnut. Ei herällä oleva omatunto ilmankaan tarvitse kysyä, mitä meidän pittää sopiman. Ei teidän ystävillä sopinut tulla Calumetin sovintokokoukseen, vaan kirjoittivat, ettei heillä ole evankeliumia sen laista kokousta vastaan.  Samma kuuluu nyt lännestä. Apostolitten aikaisilla kristityillä oli kuitenkin sovelias kokontua Jerusalemin sovintokokoukseen niin kuin meidän kristillisyydemme vanhimmat ovat olleet ahkerat pitämään sovintokouksia.

Paavali on kieltänyt riitelemästä, sen tähden emme tule yksipuolisiin riitakokouksiin, sillä me tiedämme ilman sitä, kuinka erimielisyys alkoi ja eroitti itsensä 11 vuorta takaperin ja herällä olevaisten omat tunnot lännessäkin sen tietää. Ei tule sillä ainoastaan, että tietää tien mistä eriseuran pittää palajaa, vaan myös sen tehdä. Purnu Joonas lähetti Nikkari Tuomalle sanan, että sammuttaa sen tulen, jonka hän oli sytyttänyt. Tuomas meni Purnuun kysymään, mitä tuli vanhuus tarkoitti, sillä Jesus sanoi, että hän oli tullut tulta sytyttämään maan päälle ja sitä ei sovi sammuttaa. Joonas sanoi, että hän tarkoitti riidan. Tuomas sanoi, että Jeesus on tullut sytyttämään riidan ja sitä ei sovi sammuttaa. Se riita ja eriseura jonka Kristuksen puhdalla opilla Laestadius, Raatamaa ja muut vanhemmat ovat rakentaneet ja Nikkari Tuomas ja muut, jotka samassa hengessä työtä tekevät jatkaneet, ei tarvitse kukaan katua ei tässä, eikä tulevaisessa maailmassa, mutta jotka vastaa sanovat tarvitsevat katua.

Että on onnistunut koota seurakunta kuin muurhainen mäthän ja lintu pesän ei ole vakainen todistus totuudesta, koska paljon vääriä seurakuntia on koottu kaikina aikakausina. Epäilystä herätää se, kuin ette tohdi julkisesti sovintokokouksessa tunnustaa opinne, sillä Jeesus sanoo, että joka totuudesta on tulee valkeuteen. Tulkaat rakkaat meidän kanssamme julkiseen sovintokokoukseen ja saarnakaamme totuutta pelkämättä omia tuntoja kohti, sillä Jumalan puhdas sana, kuin se totisella sydämellä saarnataan, niin tehköön ne paranus, joiden omatunto Jumalan sana aukassee että he ovat väärässä. Ei Calumetissä kumpikaan puolue tunteneet, kuin 3 päivää oli saarnattu, itsensä oikeassa olevan, ja tunsivat, että jos ei meisä muuta väärä ole niin se on kova, rakastamaton tuomio kuitenki kauhea synti, jonka tarvitsee saada anteeksi. Samoten tarvitsee itse kuki täälläkin Europassa laskea itsensä Jumalan sanan kaksiteräisen terävän miekan alle, että omattunnot aukenisit. Ei parane asia sillä, että kuki loukossansa kiroilee toista, vaan tulkaamme kokoon päätöksellä, että antaa ihmisoikeuden kaatua ja Jumalan sanalle kaikki valta.

Lannavaarassa 6 päivä maalisk. Aug Lundberg
.
Kokouksen puolesta.


Lähde: August Lunbergin kokoelma.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...