keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Wanhoja kirjeitä 11. P. O. Grapen kirje Erkki Antti Juhonpietille

Rovasti Per Olof Grapen kuolinilmoitus. Haaparannanlehti 28.5.1901.

Haaparannalta heinäkuun 12 P:nä 1898.

Rakas ja kallis opettaja Erik Andersson Juhonpieti, Jumalan armo ja rauha olkoon kanssanne!
Monta monituista kewrtaa on haluni ja aikomukseni ollut kirjoittaa teille, mutta osittain joudattomuus, osittain semmoinen tunto, että olen peräti kehno kirjoittaja, on estänyt.
                Kristillisyyden alalla on asiat entisellänsä. Paksuniemen Feetu[1] on myös käynyt täällä, mutta ei tullut muutosta. Huhtasaari[2] on nyt olemassa täällä ja on käynyt Simossa Feetua kohtaamassa. Feetu on ollut yksimielinen meidän kanssamme ja kovasti nuhdellut wanhoitten opettajain sortamisesta. Pyörre[3] ja Antti Rantala[4] ovat myös käyneet Torniossa, meidän puolelle[5] heitä ei tahdottu, eikä ole täältä heitä kuulemassa. Kyllä ne ovat täyteen eriseuraiset.
                Wiimi wiikolla on täällä pidetty piispanluku. Wastaansanojilla, erittäinki tuomarilla ja Nymannilla olit kovat yritykset minua wastaan. Tahdottiin tehdä minusta lästadiolaisen lahkon päämies ja sen nojalla päästä tietenki wirkaan koskemaan. Tähän asti on kuitenki heidän yrityksensä hukkaan menneet – ja Jumala on antanut heidän joutua häpiään.
                Olisin vieläki kirjoittanut laviammalta, mutta kiire on. Sen vain vielä muistutan, että Nymanilla oli päällekanteen tarkoitus wieläpä teitäki wastaan, mutta hyvä yritys raukesi tyhjään.
                Lopuksi sanon sydämellisiä rakkauden terveisiä teille ja koko siellä olevalle Herran laumalle minulta  minun perheeltäni ja muilta kristityiltä. Jääkää Herran haltuun!
Muistakaa rukouksissanne meitäki
P. O. Grape
Wanha Pietin Heikki Kuivakankaasta on täällä, hän käskee myös sanoa terveisiä.


[1] Saarnaaja, kirkolliskokousedustaja ja valtiopäivämies Fredrik Paksuniemi (1840-1921) Kittilästä. Paksuniemeä on pidetty yhtenä uusheräyksen maltillisimmista johtajista.
[2] Se, että saarnaaja Isak Huhtasaari (1826 – 1903) vieraili tapaamassa Fredrik Paksuniemeä Simossa kesällä 1898 kertoo siitä, miten ymmällään monet vanhat saarnaajat olivat uusheräyksen murtautuessa voimakkaana esiin. Paksuniemen maltillinen asenne ja toiminta lienee vielä mahdollistanut yhteisen hengen löytymisen.
[3] Saarnaaja Juho Pyörret (1853- 1918) Alavieskasta oli myös uusheräyksen johtavia saarnaajia.
[4] Saarnaaja Antti Rantala (1849-1925) Pyhäjoelta.
[5] Tarkoittaa mitä ilmeisemmin Ruotsia ja Haaparantaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...