lauantai 4. toukokuuta 2019

Otteita piispantarkastuksista ja seurakuntakertomuksista. Kitee.

Kiteen kirkko kesällä 2018

Tähän kirjoitussarjaan on aikomukseni koota ne muistiinpanot, joita tein Karjalan lestadiolaisuudesta alueen seurakuntien piispantarkastuspöytäkirjoista ja seurakuntakertomuksista. Kokosin niitä aikoinaan väitöskirjaani varten. Neljäntenä tässä sarjassa on vuorossa Kitee.

------
Piispantarkastuspöytäkirja 20. - 23.10.1891 (Gustaf Johansson)

Mitä harhaoppeihin tulee, niin seurakunta lienee niistä jotenkin vapaa. Näilläkin seuduilla alkaa jo laestadiolaisuus liikkua ja pyytää ikeensä alle sortaa. Kun on erakon elämä raskas luonnolliselle ihmiselle, tahtoo laestadiolaisuus vapauttaa ihmisen tuosta uskonelämästä Jumalan kanssa ja tyrkyttää semmoista oppia, että ihmiseltä saa synnit anteeksi eikä laisinkaan Jumalalta muka. Niin hirveää oppia opettaa se, että irroittaa Jumalasta, vaikka Jumala tahtoo tykönsä. Usko syntyy Jumalan voiman kautta, eikä ihmisten tyrkyttämisen kautta, ja jollei uskova opi Jumalalta syntejä anteeksi ottamaan, on se tyhjä luulo. Ja tuo lahko tahtoo sillä tavalla orjuuttaa, että jokaisen on siltä anteeksi otettava synnit, silloin on Jumalan lapsi. Sillä tapaa teki paavi, ettei Jumalan lapseksi pääse muutoin kuin paavin seurakunnan kautta. Mutta Luterus opetti, ettei yhtään välimiestä saa olla Jumalan ja ihmisen välillä paitsi Jeesus Kristus. Jumala tahtoo vapauttaa, lahkokunta orjuuttaa ja siinä on se suuri erotus.
Seurakuntakertomus  19.5.1891 (Karl Karttunen).
- Seurakuntakertomuksessa ei ole mitään lestadiolaisuudesta.

Lähde: OMA. OTA. Eb:40 Piispantarkastuspöytäkirjat. Kitee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...