perjantai 3. toukokuuta 2019

Otteita piispantarkastuksista ja seurakuntakertomuksista. Polvijärvi



Polvijärven evankelisluterilaisen seurakunnan kirkko rakennettiin vuosina 1879 - 1881.

Tähän kirjoitussarjaan on aikomukseni koota ne muistiinpanot, joita tein Karjalan lestadiolaisuudesta alueen seurakuntien piispantarkastuspöytäkirjoista ja seurakuntakertomuksista. Kokosin niitä aikoinaan väitöskirjaani varten. Kolmantena tässä sarjassa on vuorossa Polvijärvi.

-------
Piispantarkastupöytäkirja 19. - 20.9.1876 (Johan Lorents Lagus)
Harhauskoisia ei löytynyt seurakunnassa, eikä siis harhaoppejakaan ollut ilmaanutunut.

Piispantarkastuspöytäkirja 9. – 11.4.1887 (Gustaf Johansson).
Mitä harhaoppeihin tuli, ei niitä seurakunnassa ollut

Seurakuntakertomus 23.2.1887 (Gustaf Åkerblom).
Harhauskoisia ei ole. Jos joitakuita, niistä ei ole vastusta eikä haittaa.

Piispantarkastuspöytäkirja  4. - 7.9.1891 (Gustaf Johansson).
Harhaopeista on seurakunta pysynyt jotenkin vapana. Nimeksi on kuitenkin laestadiolaisuutta. Tahdon vaan lausua muutaman sanan tästä lahkosta, sillä se liikkuu kaikkialla ja pyytää kuta enemmän pauloihinsa. Kun Herra sanoo, että viimeisiä aikoina tulevat maailmaan väärät Kristukset ja väärät profeetat, puhui Hän meidän ajoistamme ja varotti kaikkia sekä pyysi olemaan valveilla. Semmoinen on kumminkin yleinen mielipide, ettei se luule olevan tätä varoitusta. Laestadiolaisuus asettuu Kristuksen sijalle. Se on sen ydinerhetys. Se sanoo, ettei kukaan tule autuaaksi, ellei tule lahkoon. Se on niin törkeä Jumalan pilkkaa, että luulisi jokaisen ymmärtävän, mitä se tietää, kun ihmisten tykö pitäisi mennä. Se on Kristuksen kunnian polkemista, joka vetää päällensä tuomion. Ja se on jo liikkeelle alkanut. Lahko panee ripin sakramentiksi, panee sen vielä suurempaan arvoon kuin Jumala omat sakramentit.. Tosin se asiaa kaunistelee, mutta se on turha kaunistella, sillä jos minne menee, niin käytäntö on sama. Parannuksen teko on synnin tunnustamista seurassa, vaan ei kristikunnassa ole ollut, ei ole, eikä oleva tuleva semmoista oppia parannuksesta. Koittakaa sen tähden valveilla olla ja pitäkää mielessänne Kristuksen ja apostolien varoitukset. Mutta älkää myös luulko, että suruttomuus on oikein… Mutta tuota uskonelämää näkymättömän Jumalan kanssa välttää aina lahko ja sillä tuomitsee itsensä.

Seurakuntakertomus 25.8.1891 (Taavi Vaittinen)
Lahkolaisia, nk. laestadiolaisia on ani vähän eikä niistäkään ole ollut haittaa.

Lähde:
OMA. OTA. Eb:90. Piispantarkastuspöytäkirjat. Polvijärvi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...