torstai 11. helmikuuta 2021

Wanhoja kirjeitä 47. Kirje Uhtualta Vienan Karjalasta

 Kirje Uhtuasta Venäjällä

Rakas veli Herrassa.

Jeesus sanoo opetuslapsillensa: totisesti, totisesti sanon minä teille: teidän pitää itkemän ja parkuman, mutta maailma iloitsee, te tulette murheellisiksi, mutta teidän murheenne pitää kääntämän iloksi ja niin tapahtuu nytkin vielä Jeesuksen omille opetuslapsille, sillä maailma pilkkaa ja ahdistaa heitä kaikin tavoin. Rukoile rakas veljeni, meidän edestämme täällä Uhtuan[1] rannalla, ettei maailman vainot ja viettelykset taitaisi meitä langettaa pois kalliista uskon kilvoituksestamme ja vielä pyydän minä, heikko uskon veljesi, antamaan minulle kaikki syntini ja heikkouteni anteeksi, sillä moninaisissa tunnen itseni puuttuvaiseksi, ei minusta löydy mitään hyvää. Useasti olen kaivannut sinua murheen kyynelillä, vaan uskon kumminkin, että pian saamme astu suureen kunniaan kaikkein pyhäin kanssa katselemaan Herraa Jeesusta kasvoista kasvoihin.

Uhtuan papit ovat muutamia Jeesuksen uskovaisia tuominneet useiksi vuosiksi monasteriin vankeuteen, vaan eivät ne siitä ole säikkyneet. Uhtuan papin sisään on mennyt vihan perkele ja hän on korottanut äänensä ylimmäisten pappein saleissa kantaaksensa meidän päällemme. Tuomiorovasti on käynyt kristityitä tutkimassa,  ja ei ole muuta syytä löytänyt kuin sen, etteivät ne kanna ristikuvaa eivätkä kumartele heidän epäjumaliansa ja jumalainsa kuvia ynnä pyhäin jäännöksiä. Muuten eivät ole päässeet kristityitä sortamaan lain kuulemattomuudesta, sillä ne elävät hurskaasti Jumalan ja ihmisten edessä.

Paljon sydämen rakkaita terveisiä kaikille Jeesuksen ystäville toivottavat Simo Pällinen[2] ja Risto Pagetanoff[3].


Aatu Laitinen. Valituita kristittyin kirjeitä. Toinen osa. Oulu 1886



[1] Uhtuan ortodoksipappi ajoittaa lestadiolaisuuden saapumisen vuoteen 1876. Papisto väitti sen tulleen suomalaisten kirvesmiesten mukana, mutta luultavasti liike saapui ennen kaikkea Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa kiertäneiden laukkukauppiaiden mukana. Lestadiolaisten määrä Uhtualla oli vuonna 1893 ortodoksipapiston mukaan noin 50 henkeä. Myös Vuokkiniemen lestadiolaisyhteisön koko arviotiin saman suuruiseksi.

[2] Simuna Pällijeff siirtyi myöhemmin asumaan Ruotsiin, jossa toimi kauppiaana Kukkolassa. Hän avioitui paikallisen Metsävainion tyttären kanssa.

[3] Kyseessä ilmeisesti Grigori Bogdanov, joka mainitaan yhdeksi ”lahkon” perustajaksi. Viranomaisten suorittamien tutkimusten aikana tämä kertoi saaneensa oppinsa Kittilässä Suomessa ruotsalaispapilta Johan Ratmanilta tarkoittaen ilmeisesti Juhani Raattamaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...