tiistai 9. helmikuuta 2021

Wanhoja kirjeitä 42. P. O. Grape 12.7.1898 Erkki Antille

 Haaparannalta heinäkuun 12 p:nä 1898

Rakas ja kallis opettaja Erik Anders Andersson Juhonpieti. Jumalan armo ja rauha olkoon kanssanne!

Monta monituista kertaa on haluni ja aikomukseni ollut kirjoittaa teille, mutta osittain joudattomuus osittain semmoinen tunto, että olen peräti kehno kirjoittaja on estänyt.

Kristillisyyden alalla on asiat entisellänsä. Paksuniemen Feetu on myös käynyt tällä, mutta ei tullut uutosta. Huhtasaari on nyt olemassa täällä ja on käynyt Simossa Feetua kohtaamassa. Feetu on ollut yksimielinen meidän kanssamme ja kovasti nuhdellut vanhoitten opettajain sortamisesta.[1] Pyörre ja Antti Rantala ovat myös käyneet Torniossa, meidän puolelle heitä ei tahdottu, eikä ole täältä käyty heitä kuulemassa. Kyllä ne ovat täyteen eriseuraiset.[2]

Viimi viikolla on täällä pidetty piispanluku. Vastaansanojilla, erittäinki tuomarilla ja Nymannilla olit kovat yritykset minua vastaan. Tahdottiin tehdä minusta lästadiolaisen lahkon päämies ja sen nojalla päästä tietenki vinkaan koskemaan. Tähän asti on kuitenki heidän yrityksensä hukkaan menneet – ja Jumala on antanut heidän joutua häpiään.

Olisin vieläki kirjoittanut laviammalta, mutta kiire on. Sen vain vielä muistutan, että Nymannilla oli päällekanteen tarkoitus vieläpä teitäki vastaan, mutta hyvä yritys raukesi tyhjään.

Lopuksi sanon sydämellisiä rakkauden terveisiä teille ja koko siellä olevalle Herran laumalle minulta ja minun perheeltäni ja muilta kristityiltä. Jääkää Herran haltuun! Muistakaa rukouksissanne meitäki. P. O. Grape.

Vanha Pietin Heikki Kuivakankaasta on täällä, hän käskee myös sanoa t



[1] Tämäkin kirje vahvistaa käsitystä Fredrik Paksuniemen maltillisuudesta ja hän kriittisyydestään kiivaimpia uusheränneitä kohtaan.

[2] Molemmat saarnaajat nousivat merkittäviin asemiin uusheräyksessä. Saarnaaja Juho Pyörret (1853 – 1918) Alavieskasta oli oleskellut Amerikassa 1890-luvulla. Hän teki kaksi saarnamatkaa Amerikkaan uusheränneiden lähettinä (1910 – 1911 ja 1912 – 1913). Hänellä oli merkittävä rooli sille, että uusheräys sai jalansijaa 1910-luvulla Itä-Ruijassa ja Muurmannin rannikolla. Pyörret liikkui alueella saarnamatkalla 1913 – 1914. Hän osallistui lestadiolaisryhmien sovintokokoukseen Oulussa 1911 uusheränneiden edustajana. Pyhäjokelainen Antti Rantala (1849 – 1925) kävi Pyörretin tavoin saarnamatkoilla Itä-Ruijassa ja osallistui 1911 sovintokokoukseen uusheränneiden edustajana. Amerikassa Rantala kävi vuonna 1921.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...