torstai 11. helmikuuta 2021

Wanhoja kirjeitä 44. P. O. Grape 4.4.1897 Erkki Antille

 

Carl Johan Grapen kuolinilmoitus Haaparannanlehdessä 19.1.1897

Haparannalta huhtikuun 4 p:n 1897

Rakkaudella muisteltu opettajamme, uskollinen työmies Herran viinamäessä Erik Anders Andersson Juhonpieti.

Kosk’ en ole moneen viikkoon sanaakaan kuullut teistä, ettekä ole itsekään kirjaintakaan moneen aikaan kirjoittanut minulle, tuli rakkauden halu jonkunkaan sanan priimustaa teille, koska tiedän, että kirje täältä ilahuttaa teitä.

olisimme mielellämme ottaneet vastaan teitä tänne, vieläpä toivoimmeki, mutta saimma sitte kuulla, että olitte Matarengissä tulleet vähävoipaiseksi. Kyllä saatte,vanhin rakas, vapaasti uskoa, että minä ynnä muut kristityt olemme juuri puhtaalla, vieläpä kaipaavaisella rakkaudella muistamassa teitä.

Kristityt ovat täällä syntisenä uskomassa synnit anteeksi ja rauha ja sovinto hallitsee sekä täällä että Torniossa. Paksuniemi on, niin kuin tiedätte, ollut Torniossa jouluna. Paljon oli väkeä koossa ja kävin hän meitäki tervehtimässä. Stocki[1] on aina siitä saakka, kuin hän tuli Yli-Torniolta, ollut saarnareisulla maakylissä, vasta tällä viikiolla tullut tänne. Pelastusarmeija tekee täällä väkevästi työtä, mutta ei uullu vielä mnia voittaneen, eivätkä kristityt käy heidän seuroissansa.

Carl Johan Grapen muistorkirjoitus.
Haaparannanlehti 19.1.1897

Toissa sunnuntaina haudattiin Lapinjärven-Grape[2] tämän kirkon hautausmaahan uuri oli saattojoukko. Hautauspuheen tekstinä oli minulla Paavalin sanat: Minä olen sen hyvän kilvoituksen kilvoitellut j.n.ep. Minä muistutin siitä juoksusta, joka hänelläki oli ollut synnissä, sekä kuinka Jumala johdatti hänen tiensä Lappiin, jossa hänen silmänsä aukenit ja hän käsitti elämän ja kuinka hän sitte yhdistyi provasti Lastadiuksen ja työkumppaniensa kanssa Herran työhön saarnaamaan parannusta. Sitten huomautin, kuinka Jumala ihmeellisellä tavalla johdatti näitä ensimmäisiä työmiehiä evankeliumin valkeuteen niin että he saatoit alkaa saarnaamaan syntein anteeksi saamista Jeesuksen veressä. Muistutin vielä, mitä Jumala valittuin palvelioinsa kautta on vaikuttanut, kuinka heräys on laajalle levinny, kuinka suuri paljous on jo kunniaan päässyt. Ja niin on nyt ensimmäisiä tien esiraivaajia päässyt lepoon ja vanhurskauden kruunun voittanut. Levätköön hän rauhassa!

Viimeisen selityksen piti Grape Kukanjärvessä, ja se, joka hänen rinnallansa silloin istui, hautasi hänen. Voimalliset oli hänen puheensa, vaikka ääni oli heikko.

Krapi oli monessa suhteessa ristinkantaja, mutta ristin alla hän sai oppia paljon. – Siunatussa muistossa olette vanhukset, sittekin kuin makaatte haudoissannekin.

Viikon päästä lähden Gellivaaraan ja mahdollisesti kuin olen mukan käynyt Kurravaarassa ja Kaaresuvannossa, tulen Juhonpietin kautta alas.

Olkaat vanhin rakas ynnä muut kristiveljet ja sisaret meiltä tervehtetyt sydämellä ja suulla. Teidän heikkoin  matkakumppaninne elämän tiellä
P. O. Grape



[1] Saarnaaja Erik Stock (1849 – 1913).

[2] Carl Johan Grape (1816-1897), joka oli Laestadiuksen tunnetumpia koulumiehiä, joka sai Pekka Raattamaan (Juhani Raattamaan veli)  ensimmäisen  Jukkasjärven matkan aikana 1847 heräyksen.  Asui vuodesta 1861 lähtien Ruotsin Karungin Lapinjärvellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...