tiistai 9. helmikuuta 2021

Wanhoja kirjeitä 41. P. O. Grape 7.9.1900 Erkki Antille

Haparanda syyskuun 7 p:nä 1900.

Kallis ja rakastettu vanhin!

Jumala teille antakoon voimia sekä sielun ett ruumiin puolesta pitkittämään sitä työtä Herran viinamäessä, mikä teille uskottu on ja jota siunauksella tähän saakka olette toimittanut, mutta jos Herran tahto on kutsua teitä täältä seastamme, niin evätkää siunattuna muistossamme vahvassa rauhassa ylösnousemisen kirkkaaseen aamuun asti!

Kiitän teitä rakkaan kirjeenne edestä sekä terveisten, joita olen täällä levittänyt veljille ja sisarille.[1] Eilen saatoimme Tornion Kajanteria[2] hänen viimeiseen lepokammioonsa, siis hän ei elävänä saanut vastaanottaa terveisiänne, mutta kumminki kirjeenne luettiin hänen hautajaisissansa kokoontuneille kristityille, jotka siis siinä sait terveisenne. Iloisen autuuden vakuutuksesta oli Kajanteri veli jättänyt tämän elämän, vieläpä erittänki kiitollisena siitä, että hän oli vapaaksi päässyt hänen hourauksistansa.[3] Kajanterin rouva on tietenki murheellinen, että hän jäi mutta on kuitenki iloinen myös Jumalan armosta ja hyvyydestä. Paatalalta[4], Pettersonskalta y,m. paljon rakkaita terveisiä. Kristityt ovat toivomassa, että he taas ensi-talvena saavat nähdä teitä täällä. Mitä te itse sanotte siihen?

Minun terveyteni tänä kuluneena kesänä ei ole ollut oikein hyvä. Kyllä taitaa niin käydä että minä pääsen täältä ennen teitä. Tapahtukoon hyvän Isän hyvä tahto. Syntisenä olen uskomassa monet syntini anteeksi Jesuksen pyhässä ja kalliissa veressä. Enpä tiedä muuta ja parempaa perustusta vanhurskaudelleni ja autuudelleni, kuin Jesus Kristus.

Lupasin teille, että jos olen elämässä kun te jätätte tämän maallisen majan, kirjoittaa teidän elämäkertani  ja lupaukseni haluan täyttää. Pyydän kuitenki, että koska vielä olette siihen kykeneväinen, kirjoittaisitte minulle sitä varten elämänne pääpiirteet sekä ulkonaisen elämän suhteen että myöskin sisällisiä kokemuksia, jotka voisivat olla muilleki opetukseksi, varoitukseksi että lohdutukseksi.

Ja nyt lopuksi sydämellisiä rakkauden terveisiä Haparannan ja Tornion sekä maakylien kristityiltä, vielä erittäinki minun perheeltäni teille ja muille siellä oleville kristityille. Angelika sisar ei ole enää olemassa Haaparannalla, hän on poikansa kanssa, joka käypi koulua, siirtynyt Hernåsantaan[5] ja taitaa siellä viipyä kukatiesi useamman vuoden. Paljon häntä kaivataan.

Hyvästi nyt, rakas vanhin, Jumalan haltuun! Eroitettunaki olemme kuitenki yhdessä ja uskon, että kyllä muistatte minun armoistuimen edessä esirukouksissa!
Veljellisesti P. O. Grape





[1] Erkki Antti 18.8.1900 P. O. Grapelle. Juhonpieti 1979, n:o 113.

[2] Kyseessä ilmeisesti maalarimestari Isak Vilhelm Kajander (1843 – 1900). Kajander oli Tornion kaupunginvaltuuston jäsen. Grape on kirjoittanut kirjeensä heti Kajanderin hautajaisten jälkeisenä päivänä, sillä hautajaispäivä oli 6.9.1900. Tornio 69/5.9.1900.

[3] Viitanneeko uusheräyksen vaikutuksiin?

[4] Nimi esiintyy Erkki Antin kirjeessä 18.8.1900 muodossa Patala.

[5] Härnosand

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...