keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Arthur Leopold Heideman ja Amerikan lestadiolaisten keskinäiset ristiriidat

A. L. Heidemanin hautajaiset Calumetin apostlisluterilaisessa kirkossa marraskuussa 1928

Pastori A.L. Heideman ei Amerikkaan muutettuaan (kesällä 1890) juurikaan osallistunut keskusteluun Amerikan lestadiolaisyhteisöjen ristiriidoista. Hänen kannanottojaan ei löydy aikalaiskirjeenvaihdosta. Jotkut ihmettelivät hänen vaikenemistaan, heidän joukossaan muun muassa Aatu Laitinen. Vastauksena kannanottopyyntöihin Heideman kirjoitti lyhyen kirjeen Laitiselle 24.2.1892, jossa hän totesi muun muassa:

"Tälläkin kertaa tuntuu työläältä kirjoittaminen varsinkin, jos aikoo puuttua niin arkaluontoiseen asiaan kuin Amerikan kristillisyys on. Siitä on jo kirjoitettu, kirjoitettu liiaksikin sekä tältä että tuolta puolen meren. Minkä verran tämä on auttanut, sen tiedätte. Mitä sitten auttaa? En tiedä."

Jonkinlaisena kannanottona voitaneen kuitenkin pitää kirjeen kohtaa, jossa hän toteaa:

"Toistakymmentä vuotta ovat sekä särjetyt sydämet että riidoissa rikkirevityt rinnat saaneet tyytyä omaan onnesa. Kukapa heille olisi evankeliumia saarnannut."

(Sanomia Siionista 7/1892, 127-128)

Heidemanin kuoleman jälkeen ovat jotkut muistelleet Heidemanin sanoneen sitä ja tätä noista riidoista, mutta missä määrin niihin lausuntoihin ja muisteluihin ovat sitten vaikuttaneet myöhemmät erimielisyydet ja hajaantumiset?

Tässä Heidemanin kirje kokonaisuudessaan:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...