lauantai 9. tammikuuta 2021

Wanhoja kirjeitä 34. Aatu Laitisen kirje Juhani Raattamaalle 22.2.1892

 

Aatu ja Alma laitosen hautakivi Rovaniemellä

Aatu Laitisen kirje Juhani Raattamaalle 22.2.1892[1]

Rakkaille veljille Herrassa Johan Raattamaa, Joonas Purnu ja Sammeli. Armo ja rauha Herrassamme Jeesuksessa olkoon kanssamme.

Kiitoksia sanon sydämellisesti rakkaista terveisistä Muoniosta. Kallis on, että veljet jaksavat tehdä Herran työtä ja saarnata Jeesuksen nimeen parannusta ja syntein anteeksisaamista.[2]

Tässä lähetän veli Matoniemen kirjeen[3] teille toivonsa mukaan ilmotukseksi, että rakas veljemme Johan Takkinen on kutsuttu pois Herran tyköön, se myös meille parempi olisi, mutta ihmisten sielun autuuden tähden halusi myös apostoli Paavali olla vielä lihassa eli ruumiillisessa elämässä. En päässyt nyt mihinkään liikkumaan, kun en ole oikein terve, vilu otti kiini Palojärven kinkerimatkalla, ehkä en ole vielä kovin sairas, vaan ei kestä matkaa.

Sanon vaimoni kanssa sydämen rakkaita terveisiä Saivoon, Kaaresuantoon, Lannavaaraan Lundbergille y.m. ynnä Olli Matoniemi veljelle. Olkaa rakkaat veljet meiltä rakkaudella tervehdityt. Rauhan Jumala olkoon kansamme.
Veljellisesti ALaitinen



[1] Kansallisarkisto. Kierin kokoelma.

[2] Ilmeisesti Jellivaarasta tulleet saarnaajat Joonas Purnu ja Sammeli Vettasjärvi olivat tulleet Saivomuotkaan ja käyneet saarnamatkalla Muoniossa yhdessä Raattamaan kanssa.

[3] Saarnaaja Olli Matoniemi oli yhdessä Juho Takkisen kanssa saarnamatkalla Ruotsissa ja Suomessa talvella 1891-1892. Luultavasti Matoniemi lähetti useille henkilöille kirjeitse tiedon Takkisen menehtymisestä 13.2.1892 Kittilässä. Näistä on säilynyt Matoniemen kirje Takkisen vaimolle Eeva Karoliinalle 15.2.1892. Sen sijaan tässä mainittua kirjettä ei ole löytynyt. Matoniemi siirtyi Kittilästä ilmeisesti Hetan pappilan kautta Raattamaan luokse Saivomuotkaan. Saivomuotkassa hän on ollut viimeistään 24.2.1892, koska silloin on päivätty Raattamaan ja Matoniemen yhteiskirje, jossa he ilmoittivat Takkisen kuolemasta. Ks. Takkinen 2018, N:ot 167 ja 169.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...