maanantai 9. joulukuuta 2019

Eskatologista tulkintaa avaruuden valloittamisesta

Tästä avaruuden valloitus alkoi. Neuvostoliittolaisten Sputnik teki lyhyen retken avaruudessa 4.10.1957

Ihmiskunnan aloittaessa avaruuden valloittamisen 1950-luvulla monet uskonnolliset ryhmät suhtautuivat pyrkimyksiin joko epäillen tai jopa kielteisesti. Uskottiin ihmiskunnalle käyvän niin kuin tarinassa Baabelin tornin rakentamisesta. Tähän kunnianhimoiseen hankkeeseen kiihottajana olivat joidenkin mielestä "perkeleiden henget". Yhdysvalloissa vanhoillislestadiolaisten lehdessä Rauhan Tervehdys oli Duluthissa Minnesotassa asuneen Charles Huotarin artikkeli He astuvat maan avaruuden päälle, jossa hän Raamatulla perustellen ennusti avaruuden valloituksessa käyvän huonosti. Johanneksen ilmestyskirjan 20. luvun jaetta 9 tulkiten (jae Biblian käännöksenä : Ja he astuivat maan avaruuden päälle, ja piirittivät pyhäin leirin ja rakkaan kaupungin. Ja tuli lankesi Jumalalta taivaasta ja söi heidät) hän ennusti maailmanlopun koittavan pian.

Artikkelin ilmestymisajankohtana Neuvostoliiton ja USA:n välinen kilpajuoksu avaruuteen oli ollut käynnissä jo vuodesta 1957 lähtien. Ensimmäinen miehitetty avaruuslento oli tehty vuonna 1961.  Onnistunut laskeutuminen kuuhun tapahtui vuonna 1965 ja neljä vuotta myöhemmin ihminen astui kuun kamaralle. Charles Huotarin artikkeli ei ollut suinkaan ainoa merkki eskatologisesta tulkinnasta lestadiolaisuuden piirissä. Allekirjoittanut istui nuorena pojankloppina seuroissa, joissa yhtenä saarnaajana oli SRK:n johtokunnan jäsen Heikki Saari. Olin seurannut innokkaana tiedotusvälineiden uutisointia avaruuden valloittamisesta. Niinpä kuuntelin korvat höröllä saarnaa, kun se kääntyi puheeksi avaruuden valloittamisesta. Saarnaaja selitti, Raamatulla perustellen, ettei ihminen tule koskaan astumaan vieraalle taivaankappaleelle. Valitettavasti nuo Biblian kohdat eivät painuneet muistiini. Minä en kuitenkaan mielessäni Saaren tulkintaa hyväksynyt ja taisin olla jopa oikeassa.

Alla kopio Charles Huotarin artikkelista. Huotari oli ahkera kirjoittaja Rauhan Tervehdys-lehdessä vuosien ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...