sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Muistelu: August Lundbergin sairastuminen ja menehtyminen Vittangissa marraskuussa 1930

August ja Fredrika Vilhelmina Lundbergin (os. Laestadius) hautakivi Jukkasjärven hautausmaalla

Ruotsin itälestadiolaisuuden keskeisiä johtohahmoja oli opettaja, saarnaaja ja lähetysjohtaja August Lundberg (1863 - 1930) Lannavaarasta.

Vittankilainen Hilda Pettersson (Nikukka) on muistellut  August Lundbergin viimeisiä hetkiä professori Pekka Raittilalle 23.7.1960 seuraavasti:

Viimeisellä kirkkoreissullaan sairastui ja sitten asui entisen rovasti Johanssonin lesken luona. Nikukasta lähtiessään leikitteli, kun kysyin, koska hän palaa, vastasi: Kyllähän sisar tietää, että kun lehmät aamulla metsään lasketaan, ne illalla tulevat kotiin. Se oli kauhea leikkisä, iloinen mies.

Lundberg oli silloin käräjämatkalla, kävi ystävien luona ja meni sieltä illalla kirkkoon. Lundberg piti aina käydessään illalla kirkossa seurat. Mekin menimme kirkkoon. Näimme jo hänen saarnatuoliin mennessään, ettei hän voi hyvin. Lundberg piti kuitenkin puheen, mutta väliin puhui ruotsiakin. Tuli ja istui penkkin, mutta kaatui siihen ja alkoi oksentaa. Tohtori asui lähellä, noudettiin tohtori. Kun menin kysymään vointia, Lundberg vastasi: "En voi hyvin. Taisi olla viimeinen palvelus Herralle; jos kuolen, kuolen Herralle". Ne oli viimeiset puheet. Ruustinna Johanssonin luona, jonne Lannavaarasta omaiset tulivat, oli vielä avannut silmänsä ja sanonut ruotsiksi, että hän "katsoo ylös valkeuteen, kirkkaus loistaa".


Lisämateriaalia
Tässä artikkeli Lundbergin muistokirjoituksesta.
Saamenkielintutkija Eliel Lagercrantzin kriittinen arvio August Lundbergista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...