maanantai 31. toukokuuta 2021

Juhani Raattamaan viime hetkistä

Saivosta 15/5 1899

Rakkaalle veljelle ja uskolliselle työntekijälle herran viinimäessä Aatu Laitinen. Jumalan armo lisääntyköön teille perheenne kanssa.

Kiitän kirjeestä, jonka olemme jo saaneet joulukuussa, jossa pyysitte teille jonkun rivin kirjoittamaan eikä meillä ole tullut kirjoitetuksi. Sillä hänkin oli aina väliin huonovoipainen. Kyllä hänkin puhui, että pitäisimme kirjottaa, mutta se on ollut minullakin aina raskaampi kuin muu työ, että aina on tullut lykätyksi, jota minä nyt saan katua; mutta antakaa minulle sekin anteeksi; paljon tarvitsen aina anteeksi saada; puhuimme kyllä vävy Kallen kanssa ja Eevan kanssa1, että pitäisi teillekin kirjottaa kuolleen sanoma. Tässä lähetän teille kaksi vainajan viimeisistä kirjeistä. Vielä annan teille tiedon hänen lähdöstänsä pois maailmasta, että hänellä ei ollut erityistä kipua, täydellä ymmärryksellä oli läpi koko ajan, vaan voimat vähenivät; toista viikkoa oli hän vuoteessa. Viimeisenä yönä kysyin häneltä, missä sinulla on kipeä, johon hän vastasi: ei minulla ole missään kipeää, minulla on juuri hyvä olla. Viime tunnilla luin hänelle kristittyin kirjeitä ja terveisiä, jotka sanoi kuulevansa ja vastasi niihin: Herra siunatkoon heitä kaikkia! Ja niin hän nukkui kuin makeaan uneen. Ja nyt hän on kruunattu vanhurskauden kruunulla, sillä hän on hyvän kilvoituksen kilvoitellut, uskon pitänyt ja juoksunsa päättänyt, vieläpä jättänyt meille hyvä esikuvan, että oli vireä rukoilemaan yksinäisyydessäkin ja anteeksianomaan ja anteeksiantamaan viimeiseen asti. Mutta nyt hän on saanut jättää vaellussauvansa haudan partaalle ja saanut astua sisälle paratiisiin, jossa ei enää syntiturmelus rasita niin kuin täällä; vieläpä saanut täydellisellä rakkaudella tervehdellä kaikkia edesmenneitä veljiä ja sisaria sekä opettajia ja opetuslapsiansa, jota hän täällä usein on ikävöinyt, jossa ei enää tarvitse murheen ja kaipauksen kyyneleitä vuodattaa. Siinä uskossa ja toivossa mekin olemme vaikka monessa heikkoudessa ja puuttuvaisuudessa, mutta syntein anteeksisaamisen armossa uskomme mekin, että yhteen tulemme Herran kunniassa.

Vielä saan ilmottaa iloisiakin sanomia veljelle, joka täällä on paljon saarnannut, että näissä kylissä on tullut useita kristityksi ja ovat totuudessa matkaan lähteneet. Olkaa rouvanne ja perheenne kanssa rakkaudella tervehdityt ja muistakaa minuakin rukouksissanne anteeksiantavaisella sydämellä, ja pyydän veljeltä jonkun rivin lohdutukseksi.
Karuliina Raattamaa

 

Armonsanoma 12, lisälehti/1911, s. 233-234.

Kirje on julkaistu aikaisemmin typistetympänä Sanomia Siionista-lehdessä  (7/1899, 2. 139-140). Laitinen on muokannut kirjeen kieliasua julkaisemista varten.



1 Karl ja Eeva Aidantausta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...