maanantai 19. lokakuuta 2020

Wanhoja kirjeitä 24. William Lahtisen kirje Arthur Leopold Heidemanille 18.9.1911




Titanicin haaksirikossa 1912 vaimonsa kanssa menehtynyt Cokaton apostolisluterilaisen seurakunnan pastori William Lahtinen (alkuaan Peura) lähetti oheisen kirjeen Calumetin apostolisluterilaisen seurakunnan pastorille Arthur Leopold Heidemanille. Lahtinen ja Heideman olivat aikeissa lähteä yhdessä "vanhaan maahan" ja heillä oli tarkoitus liikkua myös yhdessä vanhassa kotimaassaan. 

------------------

Cokato Minn, Sept. 18, 1911.

Olen saanu kiirehtivän kirjeen. Ennen tulevan kuun alkua en voi lähtiä! Vaan tiistaina 3:s p. lähden M[innea]p[o]l[i]sta matkalle sinnepäin, ja jos kiireellisyys jonkun laivan lähdön suhteen vaatisi menemään suoraan New Yorkiin täältä, niin voin sen tehdä. Tarkoitukseni matkustaa Cunart Line, Mauretania tai Lusitania, vaan voin muuttaa mieleni matkatoverini halujen mukaan, vaan 3:s luokka on kyllin hyvä mennessä.[1]
Ps. Jos voisimme nousta maihin Helsingissä, olis minun halu, vaan sehän voi olla toisinkin, syystä että voisin siitä mennä Tampereelle ja Suolahdeen rautateitä ja siitä laivalla Viitasaarelle. Vaan pastorilla sopia, jos niin haluaa, sillä ajalla kylästellä jossakin teidän ystävissä. Minulla on äiti ja sisko Viitasaarella ja käyn ensi tilassa siellä. Sitten met kylästelemme lopun ajan teidän johdolla Suomen pohjoisissa osissa.
                          Lähemmin näistä voidaan puhella, kuin olemme yksissä. Nämä on pikku seikkoja ja minua, kuten pastori tuntee, voi muutta[a] mielipiteissä matkasuunnitelmissa.
Vaimoni lähtee myös ja Martha.
Ei muuta, tervehdys Jumalan lapsille.

Näiden kirjoitusteni johdoista saatte kirjoittaa, jos tarve vaatii muodostuneesta jollekin kohdalle, ahkeroin kääntyä vaatimustenne mukaan niin paljo kuin mahdollista.[2]
Welj. Yst. Wm Lahtinen.

Uutinen pastori Arthur Lepold Heidemanin ja saarnaajien William Lahtinen ja Matti Tauriainen saapumisesta entiseen kotimaahansa. Kotimaa 15.11.1911.


[1] William Lahtisen ja hänen perheensä kanssa matkalle lähtivät Calumetin apostolisluterilaisen seurakunnan pappi, pastori Arthur Leopold Heideman ja hänen poikansa Paul Arthur Heideman, joka jäi Suomeen opiskelemaan papiksi. Mukana oli myös saarnaaja Matti Tauriainen. Arthur Leopold Heideman palasi takaisin Yhdysvaltoihin kesällä tai keväällä 1912 (Siionin Lähetyslehti 8/1912).

[2] William Lahtisella on hyvä käsiala, mutta sanojen taivutusmuodot ovat välillä sekaisin. Useat lauseet ovat vaikeaselkoisia ja ajatus näyttää niissä katkeavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ett typiskt laestadianskt brev

  Jag har under de senaste veckorna gått igenom brevväxling mellan olika laestadianska predikanter. Tills vidare har skrivit upp cirka 200 g...